La Vinyeta, premi Respon.cat

Categories: Membres del CBGCB.

Translation Priorities: Optional.

La Vinyeta és una petita explotació de vinyes i oliveres, situada a Mollet de Peralada, a l’Empordà. Es dediquen a produir vins, formatges i altres productes de qualitat que venen en la botiga de la seva finca però també arreu de món. A més, disposen d’allotjament i d’un celler de portes obertes en el que hi ofereixen un munt d’experiències i activitats entre vinyes.

Un exemple d’empresa que porta el propòsit en el seu ADN. Recentment han guanyat el premi Respon.cat com a projecte empresarial ambiental de col·laboració. Guardonats per la voluntat de crear un model d’empresa amb consciència, en línies de treball relacionades amb l’aigua, el sòl, l’energia, el malbaratament alimentari, la producció ecològica, l’economia circular, la biodiversitat, els residus i la formació i comunicació.

Compromís mediambiental

El seu compromís amb el medi ambient, que els ajuda a atraure i fixar talent, ser més eficients, establir sinèrgies i una bona imatge, parteix d’un procés de millora continuada que consisteix en planificar, fer, observar i mesurar, avaluar i millorar. Així, han desenvolupat projectes solidaris com el dels vins “Els Monos”, amb la Fundació Mona, o projectes de sostenibilitat en col·laboració amb la Universitat de Girona (UdG), tot donant una segona vida a les aigües sobrants del celler, entre d’altres.

Marta Ball-Llosera, membre del grup de custòdia agrària de la Iaeden, entitat ecologista de l’Alt Empordà, col·labora amb La Vinyeta per vetllar per la sostenibilitat de la seva producció. Gràcies a aquesta col·laboració, s’han trobat amb una espècie d’ocell en greu perill d’extinció a Catalunya, la terrerola, que fins ara només habitava en vinyes velles, cada cop menys nombroses. Les vinyes de La Vinyeta, en canvi, són molt joves, cosa que va portar a la conclusió que aquest ocell està més relacionat amb el bon maneig d’una finca (lliure de productes químics i respectuosa amb el medi) que amb l’antiguitat de les seves vinyes. Podeu trobar més informació sobre l’experiència de La Vinyeta en RSC en el següent enllaç.