31è Congrés SEMES: ‘La Força de l’Equip’ d’urgències es troba a Girona

La demarcació de Girona acull el congrés més gran de la seva història

La Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES) va celebrar el 31è Congrés a les comarques de Girona. Hi van participar prop de tres mil quatre-cents professionals de les urgències, entre els quals, més de quatre-cents cinquanta ponents de tot l’Estat i urgentòlegs de prestigi internacional.

A l’hora de triar la ubicació del seu congrés anual, l’organització de la SEMES va valorar la varietat i la conveniència de l’oferta d’espais per dur a terme un programa ambiciós i molt divers, així com l’atractiu genuí de la demarcació a l’hora d’oferir opcions de lleure als assistents fora de les hores de congrés.

Aquí es valora molt les persones. Girona té una atracció especial. Val la pena fer-lo aquí.


Dr. Pere Manuel Rimbau (comitè organitzador)

El Palau de Congressos és excel·lent, té unes sales multifunció magnífiques i un auditori impressionant. I hem tingut el complement de Fira de Girona, just a tocar: un espai que ens ha permès posar els nostres estands i realitzar totes les activitats de manera simultània.


Dr. Manuel J. Vázquez Lima (vicepresident de la SEMES)

Gran part del programa es va desenvolupar al Palau de Congressos de Girona i a Fira de Girona, si bé algunes activitats pràctiques van tenir lloc en altres punts del territori. Els assistents van estar allotjats en dinou hotels de la ciutat de Girona, de Lloret de Mar i de Riudellots de la Selva.

Video de presentació del Congrés, amb el lema «La Força de l’Equip».

El repte d'un intens programa científic i formatiu

El Congrés era obert a metges, personal d’infermeria i tècnics dels serveis d’urgències, que van participar en les més de dues-centes activitats que comprenia el programa. Durant el congrés van tenir lloc 88 taules rodones, 78 tallers pràctics, 14 cursos i una exposició comercial, així com diversos actes de formació en actuació d’emergència adreçats a la ciutadania a Lloret de Mar i Girona.

Les ponències, tallers i cursos es van organitzar en les diverses sales del Palau de Congressos i la Fira de Girona. Algunes de les activitats formatives, de caire pràctic, es van realitzar en els espais exteriors del Palau de Congressos. L’exposició comercial i la zona de pòsters es van situar en l’espai de la Fira de Girona.

Els espais del complex gironí van funcionar a ple rendiment per portar a terme les més de dues-centes activitats del programa, que va arribar a programar més de vint activitats de forma simultània. A més d’un programa dens, cal destacar la diversitat de les activitats que incloïa.

Les ponències, les comunicacions orals, els cursos adreçats als diferents grups professionals i els espais d’exposició que són habituals en aquest tipus d’esdeveniments van conviure amb formats més distesos per incentivar el treball en equip.

Amb aquest objectiu, activitats com un concurs inspirat en Els jocs de la fam, un torneig d’ecografies en urgències ambientat en La casa de paper o una competició de reanimació cardiopulmonar van complementar formacions específiques, mitjançant tallers sobre temes com la gestió del comportament i la comunicació o el treball en equip.

El Congrés es va acomiadar amb un sopar de gala al parc de la Devesa de Girona. L’empresa Divertimento va ser l’encarregada de l’equipament i la gestió audiovisual i Leeksonfilms Produccions va fer els reportatges de vídeo. Ambdues són empreses del CBGCB.

Un congrés obert a la ciutadania

Un dels objectius de la SEMES és promoure entre la població l’educació sobre primers auxilis. En la 31a edició del Congrés estatal, va organitzar cursos de primers auxilis lliures i gratuïts a Girona i Lloret de Mar, així com sessions informatives adreçades a les escoles.

Entre aquestes activitats obertes, cal destacar un gran simulacre d’emergència per explosió d’una bombona de gas que es va fer a la ribera del riu Güell, a l’exterior de l’auditori del Palau de Congressos. Una setantena de figurants triats entre els estudiants d’infermeria i medicina de la Universitat de Girona van fer el paper d’accidentats, i hi van participar més d’un centenar de professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Bombers de la Generalitat de Catalunya, Mossos d’Esquadra, Creu Roja i Protecció Civil de Girona.

Al seu torn, a Lloret de Mar es va fer un curs pràctic de primers auxilis a una vuitantena d’escolars.

Col·laboradors

El 31è Congrés SEMES ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, per mitjà del Girona City Convention Bureau i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, a través del Costa Brava Girona Convention Bureau i del Lloret Convention Bureau.

Resultat

El 31è Congrés SEMES ha demostrat la capacitat del territori per acollir congressos de referència amb gran nombre de participants. Les infraestructures i els serveis de la demarcació han permès a l’organització portar a terme el programa amb total satisfacció per als participants, que han valorat molt positivament la seva estada a les comarques de Girona.

El congrès en xifres